Børn og motorik redskab tumelumsk

BØRNS MOTORIK

BØRNS MOTORISKE UDVIKLING

GOD MOTORIK ER VIGTIG

Det er utrolig vigtigt for børn at have en god motorik – at kunne kravle, gå, hoppe og løbe betyder, at barnet nemt kan lege med de andre børn. 

Børn der selv kan spise, kravle op i deres stol eller gå på trapper er selvstændige, hvilket styrker deres selvtillid og gør livet nemmere for forældrene. Har barnet en god motorik som lille, vil det blive nemmere at cykle, klatre i træer, sjippe og spille fodbold senere. Børn der har lyst til at bevæge sig, grundlægger de gode vaner, så de også dyrker motion som voksne.

​ 

De tre grundlæggende sanser, der skal stimuleres, for at udvikle motorikken hos børn er følesansen, led-muskelsansen og balancesansen. 

Det er naturligt for børn med en god motorik, selv at søge stimuli for sanserne bl.a. ved at de ruller, løber, hopper og klatrer og bliver på den måde hele tiden bedre motorisk, mens børn med en umoden motorik undgår vilde lege og derfor udvikler sig langsomt motorisk.

​ 

Du kan lege motorik fordi det er sjovt og for at styrke den motoriske udvikling, eller I kan lege motorik fordi barnet ikke vil ligge på maven, er længe om at kravle og gå, hvis barnet falder meget, har svært ved at hoppe eller ikke kan følge med i legen med de andre børn.

"Leg der styrker motorikken 0-1½ år og 0-5 år" giver med dejlige billeder og nem tekst gode ideer til leg, der styrker dit barns motoriske udvikling.

BARNETS SENE UDVIKLING

De motorisk usikre børn udvikler sig senere motorisk end andre børn. Barnet kryber først når det er 10 måneder, kravler når det er 13 måneder og går først, når det er 16-18 måneder. Der er intet i vejen med barnet og lægen vil oftest sige, at det skal nok komme.

Det betyder måske ikke noget, om et barn går, når det er 12 eller 16 måneder, men det betyder meget for at barn at det som 3-årig ikke kan løbe så hurtigt som de andre, som 4-årig ikke kan cykle eller som 6-årig hverken kan spille fodbold eller sjippe. Motorisk usikre børn løber tungt, er sene til at hoppe, bange for at hoppe ned og for at gå på trapper - især nedad. De er sene til at cykle, løbe på rulleskøjter og skateboard og har svært ved at dyrke sport.

Meget tyder på at sen motorisk udvikling er arveligt og at flere drenge end piger er motorisk usikre. 

En del af de forældre, der kommer til motorik med deres barn, fortæller, at de selv var sene motorisk. Mange fortæller historier om at blive valgt sidst til rundbold, ikke at kunne lide idræt i skolen, altid være dårlig til at spille bold, og stadig synes at firmafester, hvor man skal være aktiv, er noget af det værste. 

Det er vigtigt for barnet at have lyst til at røre sig, både helbredsmæssigt, socialt og indlæringsmæssigt.

Du kan hjælpe dit barn med at udvikle hans eller hendes motorik ved at lege og stimulere motorikken dagligt.

"Leger I motorik 3 x 3 minutter om dagen, vil de fleste børn have en god motorik inden for 3-12 måneder. Jo før man starter jo nemmere er det."

Børn der ikke vil ligge på maven, kan have en låsning i nakke / ryg, og derfor have behov for behandling hos en kiropraktor. Hvis dette er tilfældet anbefaler jeg, at børnene kommer til en kiropraktor med speciale i børn eller en osteopat. 

Hvis årsagen til, at barnet ikke vil ligge på maven, er en låsning i nakken, ser vi, at allerede efter 2-3 behandlinger, går det nemmere for barnet, og herfra er det blot at lægge barnet på maven i den vågne tid, så vil de fleste kranier igen være fine. 

Læs mere om Kiropraktisk behandling af børn her